SDP
Porin Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry

 
Työministeri Tuula Haatainen vieraili Porissa 20.1.2020. Alustuksessaan hän kertoi hallituksen työllisyystoimista sekä hallituksen muista lähiajan päätöksistä. Salin säätiöllä häntä oli kuulemassa yli 40 henkilöä.

Tilaisuuden avasi Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Yleisö antoi paljon asioita ministerin vietäväksi virkamiehille ja hallitukselle. 

 

Jukka Vilponiemen juttu Vuodenvaihteenjuhlista 11.1.2020

”Viikossa lääkäriin ja hoidettavaksi” 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi Porin Työväenyhdistyksen Vuodenvaihteenjuhlassa, että hallituksen tavoitteena on saada aikaa uudistus, jonka mukaan asiakkaat pääsevät viikossa julkisessa perusterveydenhuollossa lääkäriin ja tulevat myös hoidetuiksi. Lakiesitys menee eduskunnalle piakkoin. 

Porissa 64. kertaa järjestetyssä Työväenyhdistyksen ja muiden porilaisten demarijärjestöjen Vuodenvaihteenjuhlassa ministeri ja myös Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru odotti, että saadaanko terveydenhuoltolain uudistusesitys annettua eduskunnalle vielä tammikuussa. 

Hänen mielestään asialla on kiire, sillä julkinen perustason sosiaali- ja terveydenhuolto on saatava sellaiseen kuntoon, että kautta Suomen ihmiset pääsevät lääkäriin ja saamaan tarvittavan hoidon viikossa. 

-Osassa kuntia tämä on jo mahdollista, ja esimerkiksi Huittisten kaupunki päätti omin päin laittaa terveydenhuoltonsa kuntoon. Siellä lääkäriin saatetaan päästä jo samana päivänä, Kiuru sanoi. 

Hän korosti myös vanhuspalvelujen pikaista kunnostustarvetta, ja tässäkin Sanna Marinin (sd) hallitus pitää Kiurun mukaan lupauksensa. 

-Laissa nostetaan hoitajamitoitusta, ja sitä varten tarvitaan 4 400 uutta hoitajaa tekemään nimenomaan hoitotyötä. Tukitoimintoja varten tarvitaan omat työntekijänsä. 

Vuodenvaihteenjuhlassa sekä ministeri Kiuru että Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Rauno Vesivalo puuttuivat myös nykyiseen poliittiseen keskusteluun, jossa erityisesti oikeistolaiset voimat viljelevät vihaa ja epätotuuksia. 

-Politiikka on nyt pinnallista höyhötystä, josta rauha ja yhdessätekeminen ovat kaukana. Hallitukselle pitää antaa aikaa ja rauhaa ohjelmansa toteuttamiseen. Pitää rakentaa, ei ravistaa. Olkaamme ihmisiksi, Vesivalo toivoi. 

Krista Kiuru piti valitettavana, että aika on täynnä epäuskon ja epätotuuksien kylvämistä, ja totuudessa sekä faktoissa pysymisestä on tullut viihdettä. 

-Sosiaalisen median myötä totuuden ja valheen raja on hämärtymässä. Tahallinen epätieto tappaa demokratian. Sen sijaan tarvitaan uskoa tulevaisuuteen, ja viimeisten gallupien mukaan tuo usko kantaa taas myös SDP:tä, Kiuru sanoi. 

Vuodenvaihteenjuhlassa esiintyivät näyttelijä Ahti Jokinen ja Porin työväen soittokunnan puhallinkvintetti.

 

 

 Vuodenvaihteenjuhla 11.1.2020. Rauno Vesivalo piti tervetuloa-puheen.Juhla oli onnistunut ja väkeä oli paikalla runsas 100 henkilöä

Ahti Jokinen lausui hienoa runoja. 

Vuodenvaihteenjuhlan juhlapuheen piti ministeri Krista Kiuru.

Tilaisuuden lopuksi laulettiin Työväen marssi.

 

Jukka Vilponiemi / Edustajiston kokous 12.12.2019

Demarit peräänkuuluttavat Porin politiikkaan luottamusta

Hajanaisuus ja luottamuksen puute vaivaavat sosialidemokraattien mielestä tällä hetkellä Porin kunnallispolitiikkaa, eikä tilanne taida muuttua ensi vuonnakaan, koska silloin valmistaudutaan jo vuoden 2021 kunnallisvaaleihin.

Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtajan Esa J. Wahlmanin arvio Porin kunnallispoliittisesta tilanteesta oli järjestön syyskokouksessa tyly.

-Kunnallispolitiikassa tilanne on hajanainen. Kaikkiin osapuoliin ei voi luottaa siten kuin edellisellä valtuustokaudella. Yhteisymmärryksen ja enemmistön hakeminen kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa on tempoilevaa, Wahlman sanoi.

Hänen mukaansa myös ensi vuosi tulee olemaan Porissa vaikea, koska huhtikuussa 2021 käydään kunnallisvaalit.

Myös demarit aloittavat silloin valmistautumisen kuntavaaleihin, ja ehdokkaiden haku alkaa viimeistään syksyllä.

Sitä ennen Porissa on kuitenkin vielä paljon väännettävää.

-Alueellisesta sote-uudistuksesta on alettu jo neuvotella Satakunnassa keskustellen pohjamallista eli alkaako valmisteleva työ kuntapohjaisena vai maakuntapohjaisena. Me porilaiset olemme esittäneet SDP:n neuvottelijoille kuntapohjaista mallia, mutta esitys on kokenut vastarintaa. Vääntöä siis riittää, Wahlman sanoi.

Oma lukunsa on Pori-sopimuksen mukainen kaupungin organisaatio-uudistuksen ja johtamisjärjestelmän tarkastelu, josta on jo käyty kipakkaa keskustelua konsulttiselvityksen puitteissa.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän ja samalla organisaation ohjausryhmän puheenjohtajan Arja Laulaisen mukaan julkisessa keskustelussa on ollut vääristyneitä piirteitä. Pähkinät ovat täysin toissijaisia.

-Konsulttiselvityksen tausta-aineisto julistettiin salaiseksi, koska siinä on henkilöihin meneviä arvioita. Arvioidut henkilöt ovat saaneet palautteen henkilökohtaisesti, ja heille on tarjottu ns. valmentajaa, johon monet ovat tarttuneetkin, Laulainen kertoi.

Demarien pitkään kannattama pormestarimalli on hautautumassa, ja keskusteluun on yhä vahvemmin noussut päätoiminen tai osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja kuten myös mahdollinen ministerimalli.

Laulaisen mukaan poliittista johtajuutta aletaan käymään ryhmien kesken kevään aikana.

Edustajiston syyskokous 12.12.2019. Kuvassa Esa J. Wahlman.

Edustajiston syyskokous 12.12.2019. Kuvassa Diana Bergroth-Lampinen, Ari Nordströmja Henna Tuomikoski

Porin Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry.                                                                                              

Sääntömääräinen edustajiston syyskokous 12.12.2019 Preiviikin Työväentalo, Pori.

Esa J.Wahlman, puheenjohtaja

Hyvät Toverit.

Vuosi 2019 on vierähtämässä loppuun. Toimintavuoden aikana on joukostamme poistuneet edustajiston jäsen Jarkko Haavisto ja kaupunginvaltuutettu Hannes Tiira. Pyydän, että kokousväki kunnioittaa hetken hiljaisuudella toverien poismenoa. 

Hyvät Toverit.

Olemme SDP:ä olleet koko maan hallituksessa ja vetäneet pääministeripuolueena sen työskentelyä. Viime päivät ovat olleet kovaa turpulenssia puolueemme sisällä ja ympärillä. Nyt maahan on saatu nimetty uusi hallitus ja ministeri Sanna Marin on valittu hallituksen uudeksi pääministeriksi. Hän kantaa mukanaan tällä hetkellä maailman nuorimman pääministerin titteliä. Toivotamme Sanna Marinille onnea ja menestystä vaativassa ja vaikeassa tehtävässä. Samoin onnentoivotukset myös muille SDP:n ministereille, etenkin porilaiselle Krista Kiurulle. 

Sitten Porin kunnallispolitiikkaan joka varsinaisesti on kunnallisjärjestön leipälaji. Meilläkin eletään vaiherikasta poliittista toimintaa. Kaupunginhallituksella ja sitä kautta valtuustolla on isojen asioiden vuosi päättymässä ja osa siirtymässä ensi vuodelle. 

Isoimmat ja tärkeimmät asiat ovat vuoden 2020 talouden toimenpiteet ja tasapainoitus. Olemme syömässä tasettamme ja sen vuoksi talouden suuntaa on reivattava. Noin 27,0 miljoonan euron alijäämä on tosiasia tältä vuodelta ja lääkkeet sen korjaamiseen on löydettävä mahdollisimman nopeasti.

On muistettava, että SDP suurimpana puolueena johtaa asioiden poliittista eteenpäin viemistä ja vastuu sitä kautta on suuri.

Talouden kuntoon saattaminen on tehtävä ennen tulevia kuntavaaleja 2021.

Mutta taloudesta meillä on alustus kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampisen johdolla. 

Toinen iso ja julkisuutta saanut asia on Pori-sopimuksen mukainen organisaation ja johtamisjärjestelmän vaikutusten jalkauttaminen. Ulkopuolinen konsultti Tamora Oy pohjalta työtä tehnyt ohjausryhmän työ päättyi eilen eli 11.12.2019 puheenjohtaja Arja Laulaisen toimesta.                                                                                                                                   Julkisuudessa on paljon keskusteltu ja vaihdettu kriittisiä mielipiteitä koko Tamoran tutkimuksen julkistamisesta. Tässä on ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen päätöksellä päädytty siihen, että tausta-aineisto julistettiin salaiseksi.

Tämänkin asian osalta Tamora Oy:n konsulttityötä meille esittelee ohjausryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen. 

Tuleva puoluekokous Tampereella

SDP:n tuleva puoluekokous pidetään 12.-14.6.2020 Tampereella. Puoluekokouksessa suurina asioina on Periaatejulistus joka on ollut järjestöväen tulkittavana ja perusyhdistysten kommentit oli palautettava puoluetoimistoon 10.12.2019 mennessä. 

Perinteiseen tapaan puoluekokoukselle ovat jäsenet ja perusyhdistykset saaneet tehdä puoluekokousaloitteita. Aloitteiden viimeinen jättöpäivä on 31.12.2019, sen jälkeen ne menevät puoluehallituksen lausuntakierrokselle puoluekokousta varten. 

Puoluekokouksessa julkista sanaa ja myös meitä itseämme kiinnostaa henkilövalinnat. Puolueen uuden puheenjohtajan valinta mielestäni on selvä sen jälkeen kun nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti, ettei olekkaan kiinnostunut jatkopestistä, vaan tukee pääministeriä ja puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marinia.

Muista puheenjohtajapaikoista varmaan tulee vääntöä ja halukkaita ehdokkaita on runsaasti. 

On todennäköistä, että Satakuntalaisten eli Porin puoluekokousedustajien määrä putoaa yhdellä eli kuuteentoista. Olemme kuitenkin selvästi suurin ryhmittymä puoluekokousedustajista Satakunnasta.

Perusyhdistysten tulee jättää puoluekokousedustajista nimiluettelot kunnallisjärjestölle 16.2.2020 mennessä ja ehdokkaat hyväksytään piirijärjestön sääntömääräisessä kokouksessa 3.4.2020 ravintola Liisanpuistossa Porissa. 

Porilaisten on turvattava tulevissa neuvotteluissa etunsa ja valvottava, että saamme puoluekokouksen vaalivaliokunnan jäseneksi henkilön joka menestyy valmistelevissa neuvotteluissa. Se ei ole helppopaikka valitulle henkilölle. 

Hyvät Toverit.

SOTE asioita ollaan parhaillaan aloitettu neuvotella Satakunnassa ja valmistelevia kokouksia on pidettyjä vakavassa keskustelussa on ollut työn pohjamalli eli alkaako valmisteleva työ kuntapohjaisena vai maakuntapohjaisena. Meidän porilaisten evästys SDP:n neuvottelijoille piiriorganisaation tasolla on ollut kuntapohjainen etenemismalli, mutta se on kokenut vastarintaa.

Tästäkin aihekokonaisuudesta toivon kaupunginhallituksen puheenjohtajan lausuvan muutaman selventävän ajatuksen omassa talousarvioesittelyssä.

 Kunnallisjärjestön hallituksen valmisteleva Tulevaisuusakatemia on kokoamisvaiheessa, olemme saaneet asian eteenpäin viemisessä työryhmältä esityksen jota parhaillaan pohditaan. Toivottavasti löydämme tavan jolla Tulevaisuusakatemia toteutetaan toiminnallisesti ja taloudellisesti. Siihen tulemme lähiaikoina palaamaan. 

Hyvät Toverit.

Poliittinen tilanne Porissa on hajanainen. Kaikkiin osapuoliin ei voi luottaa siten kuin edellisellä valtuustokaudella. Yhteisymmärryksen ja enemmistön hakeminen niin kaupunginhallituksessa kuin valtuustossa on tempoilevaa, jota osoitti maanantain kaupunginvaltuuston kokous. Tuleva vuosi 2020 tulee olemaan poliittisesti vaikea koska huhtikuussa 2021 käydään kunnallisvaalit. Ehdokkaita puolueosastojen tuleekin alkaa hakemaan jo syksyllä 2020. Tämän tiedon nojalla ehdokkaita täyteen listaan tarvitaan 89. 

Hyvät Toverit.

Kiitän kaikkia henkilöitä ja yhdistyksiä tehdystä poliittisesta työstä toimintavuoden aikana. Syömme jouluruokia ja ammumme muutaman uudenvuoden raketin, sen jälkeen puoluetyö jatkuu kiivaana.

 

 

16.11.2019 Puoluevaltuuston kokous. Kuvassa Sirpa Paatero

16.11.2019 Puoluevaltuuston kokous. Kuvassa Antti Rinne

16.11.2019 Puoluevaltuuston kokous. Kuvassa Sanna Marin

16.11.2019 Puoluevaltuuston kokous. Kuvassa Timo Harakka

16.11.2019 Puoluevaltuuston kokous. Kuvassa Ville Skinnari

16.11.2019 Eetun aukio. Kuvassa Pertti Rajala, Katri Kujanpää ja Antton Rönnholm

 

16.11.2019 Antton Rönnholm ja Antti Rinne laskivat kukkalaitteen Eetu Salinin patsaalle.

 

16.11.2019 Eetun aukio. Kuvassa työministeri Timo Harakka ja Reijo Lehtinen ( vasemmalla )

 

16.11.2019 Eetun aukio. Kuvassa Tytti Tuppurainen

 

Kunnallisjärjestön hallituksen ja TSL:n vuosittainen suunnittelukokous pidettiin Vähä-Katavassa 7.11.2019. Kokouksessa käytiin läpi vuoden 2020 tapahtumakalenteri ja koulutustilaisuudet.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin vieraili Salin säätiöllä pe 1.11.2019. Paikalla olivat myös kansanedustajat Kristiina Salonen ja Heidi Viljanen. Sanna Marin antoi selvityksen mm. ratahankkeiden nykytilasta. Lisäksi hän kertoi tieverkon kehittämisestä lähitulevaisuussa. Tilaisuus oli antoisa ja yleisö oli aktiivisesti mukana. 

 

 

UUTISET

Motor Show-messut Karhuhallissa

8.2.2020 Motor Show- messut pidetään Karhuhallissa la 29.2 klo 10-17 ja su 1.3. klo 10-16. Tervetuloa SDP:n teltalle. Lue lisää

Piirin Kevätpiirikokous

1.2.2020 Piirin Kevätpiirikokous pidetään pe 3.4.2020 klo 18.00 Ravintola Liisanpuistossa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa asetetaan puoluevaltuustoehdokkaat ja varaehdokkaat ( 4+ 4 ) seuraavalle puoluekokouskaudelle. Lisäksi vahvistetaan puoluekokousedustajavalinnat vaaliyhtymistä 1-6 SDP:n 12.-14.6.2020 pidettävään puoluekokoukseen. Lue lisää

TAPAHTUMAKALENTERI
29.02-1.3.2020 Motor Show- messut >>
21.3.-22.3.2020 Viiden piirin risteily >>
26.3.2020 Edustajiston kevätkokous >>
3.4.2020 Kevätpiirikokous >>
Haluatko mukaan